Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Digital Storytelling

Digital Storytelling

Een verslag van de ervaringen met de nieuwe mogelijkheden om geschiedenis te achterhalen

Excel

Aiaiai, spreek je af een wekelijks verslag op je blog te zetten, doe je het niet!

Reden hiervoor is dat ik vorige week twee dagen lang in Excel naar cijfers heb zitten kijken, die gerangschikt heb, flink heb zitten scrollen, heel veel het 'vorige'-knopje heb gebruikt, grafiekjes heb leren maken... kortom het was allemaal niet zo spannend. Nou hoeft dat ook niet altijd, maar.... ik vond het te veel eer om er een heel artikel aan te wijden.

 

Deze week begon op dezelfde wijze. Maar nu zitten de cijfers toch echt in de afrondende fase! En kan ik met rapporteren beginnen, zo zoetjes aan.

Vandaag werd er van alle kanten geexcuseerd voor het 'nog niet in het systeem zitten' van mijn aanwezigheid. Oftewel: Men had er niet aan gedacht mij uit te nodigen voor een 'vergaderlunch' tesamen met de medewerkers van de restauratie-afdeling. Gelukkig voor mij gebeurde dat dus wel, ik had veel lekkers gemist anders!

Met volle maag ging de afdeling Educatie, en ik dus ook op het laatste moment, vervolgens naar Naturalis, om de tentoonstelling EXTREEM! te bekijken. Dit in verband met een aanstaande tentoonstelling over de archiefstukken van de Octrooiraad, thans in bezit van het Nationaal Archief.

Deze tentoonstelling was interessant om te kijken hoe je de vertaalslag van fysische principes (hoe overleven dieren in extreme kou/hitte etc) naar het grote publiek maakt. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel, en het NEMO van Denemarken: Science Center Experimentarium. Vooral de laatste partner wilde een flink aandeel interactiviteit in de opstelling. Dat is gelukt. Je bent zo druk met proefjes doen dat je niet eens meer kijkt naar de dieren waar het eigenlijk om gaat. Geen gevoel van respect: Goh, dat zo'n beest dat zo kan, wat zit de natuur.... daar is dus helemaal geen tijd voor.

Maar ideeen opdoen voor het levend maken van plat materiaal, in het geval van het Nationaal Archief bijvoorbeeld tekeningen van apparaten, dat lukt natuurlijk prima. Spellen doen, eventueel met z'n vieren, op grote schermen: veel leuker dan alleen boven een klein beeldschermpje hangen. Een ontdekkingstocht (bij Extreem! in het donker): griezelig, maar wel grappig: weer eens wat anders.

En dan nu de hamvraag: Ga ik terug met zoon Thijs, om het allemaal nog eens rustig te bekijken? Dat weet ik nog niet....

 

 


<- Last Page :: Next Page ->