Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Digital Storytelling

Digital Storytelling

Een verslag van de ervaringen met de nieuwe mogelijkheden om geschiedenis te achterhalen

Het verhaal in het archief

Het verhalenarchief, ook al mogen we dat niet zo noemen, begint een beetje vorm te krijgen. Diana en ik krijgen in overleg steeds meer zicht op wat we wel en niet willen, en waar het moet. Ik was wel blij even iets anders te doen dan het publieksonderzoek: maandag was ik er de hele dag mee bezig geweest.

 

Eigenlijk zou ik woensdagavond naar een lezing op de Reinwardt Academie. Maar tot mijn verrassing werd dezelfde lezing in het Nationaal Archief gegeven! Woensdagavond dus ook thuis gewerkt aan het rapport, zodat ik dinsdagmiddag naar mevrouw Cori Wegener kon luisteren, die vertelde over haar wederwaardigheden in het Amerikaanse leger in Irak.

Ze assisteerde de staf van het Nationale Museum in Irak na de plundering die plaatsvond tijdens de Amerikaanse invasie en ze trad op als intermediair voor het Iraakse Ministerie van Cultuur.

Het was een interessant verhaal.

Terwijl wij steggelen over de notatie van objecten in de computer (is een mok een houder?) wordt er dus elders door tijdgebrek niet geregistreerd welke objecten er zijn. Terwijl wij bij wijze van proef een aantal documenten in brand steken zodat de brandweer kan kijken wat er gebeurt, vergaan er elders veel waardevolle documenten, omdat men niet weet dat ze bij waterschade ingevroren kunnen worden (of: men heeft er de middelen niet voor). Cori kon veel doen!

 

Enerzijds vraag je je af waarom mensen niet beter op hun eigen culturele erfgoed passen, anderzijds is het volstrekt begrijpelijk dat de mensen voor de dingen gaan. Dat valt op twee manieren uit te leggen, zeker als je geen gebruik wil maken van accenten op de o, omdat dat in de beeldschermversie er lelijk uit komt te zien:

-Mensen gaan voor dingen in die zin dat ze belangrijker zijn dan het erfgoed;

-Mensen pakken wat ze pakken kunnen in noodsituaties: spullen=geld=eten.

 

En:

Je komt nog eens iemand tegen: Sara, derdejaars voltijd Reinwardt-studente, die bij de Koninklijke Bibliotheek stage loopt. We gaan een keer lunchen!

 


<- Last Page :: Next Page ->